Acupunctuur

Acupunctuur is een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde, waarbij naalden op zogeheten acupunctuurpunten in het lichaam worden gestoken. Deze geneeswijze ontstond 3000 jaren geleden en is nog steeds in ontwikkeling. In het begin werden mensen behandeld met naalden van beensplinters; later werden dit naalden van brons, ijzer, goud en zilver. Tegenwoordig worden steriele wegwerpnaalden gebruikt die direct na gebruik in een container verdwijnen. Acupunctuur wordt nu ook in het Westen geaccepteerd als effectieve behandelmethode.

Verspreid over het lichaam liggen meer dan 400 punten, die elk hun eigen kwaliteit bezitten, welke tot uiting komt door middel van de juiste stimulatie.Wanneer ergens in het lichaam pijn wordt ervaren of wanneer een lichaamsfunctie niet goed werkt, kan stimulatie van een lokaal en/of distaal punt het probleem verhelpen middels de zogeheten meridianen. Meridianen kunnen zichtbaar worden gemaakt met radioactiviteit of infrarood. Sommige mensen voelen ze ook, en huidartsen zien ze soms als rode strepen. Ieder mens heeft 71 meridianen, die als een complex web door het lichaam heen stromen. Elk meridiaan heeft ook een eigen stroomrichting en zelfs een eigen tijd van de dag waarop de stroming het sterkst is.

Het lichaam heeft een zelfgenezend vermogen, maar wanneer de klachten te intensief worden, raakt ook dit zelfgenezende vermogen uit balans. Die verstoring kan zich zowel mentaal als fysiek manifesteren en kan al in een zeer vroeg stadium worden opgemerkt middels de speciale pols- en tongdiagnose. Op de pols kan de stroming worden gevoeld, welke kan variëren: langzaam/snel, dik/dun, zwak/sterk, regelmatig /onregelmatig en diep/oppervlakkig. De tong kan variëren in kleur, vorm, vochtigheid en beslag.

Een verstoring van de lichamelijke en/of geestelijke balans kan worden verholpen met acupunctuur. Stimulatie van de juiste acupunctuurpunten op de meridianen leidt ertoe dat het lichaam weer in balans komt en de klachten verdwijnen.